HOGYAN KELL ÜTŐS ÖNÉLETRAJZOT ÍRNI? TIPPEK, TANÁCSOK KEZDŐKNEK!

2021-06-21 18:06:29

Sokan viszolyognak attól a pillanattól, mikor önéletrajzot kel írniuk. Hol kezdjem el, milyen adatokat tartalmazzon? Utálok magamról írni. Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzanak el a legtöbb CV írás előtt álló munkakeresőtől. Ha követed az alábbi tanácsokat, akkor meg fogod látni, hogy iskoláid, munkahelyeid, tapasztalataid és készségeid csokorba gyűjtése nem is olyan megugorhatatlan feladat.

Először is azzal kell tisztában lenned, hogy nincsenek kőbe vésett, megkövetelt szabályok az önéletrajz írása kapcsán. Nyugodt szívvel elengedheted a fantáziádat. Ha például grafikus vagy, akár esztétikailag is feldobhatod a CV-det.

Az önéletrajzod külső megjelenése

Noha megkövült szabályok nincsenek a CV írásban, azért jól teszed, ha néhány tanácsot megfontolsz, mielőtt az írásba kezdesz. Leendő munkáltatód nem regényfolyamot szeretne olvasni, így mondanivalód legyen világos és tömör. Használj fejléceket és rövid bekezdéseket, ezektől átlátható, szellős és profi benyomást keltő lesz az önéletrajzod.

Figyelj a helyes szövegformázásra! Lehet, hogy képességeid alapján te vagy az ideális jelölt a munkára, de ha az önéletrajzod macskakaparás, könnyen előfordulhat, hogy még az első körös meghallgatásra sem hívnak be.

A tökéletes önéletrajz:

Az önéletrajzod belső elemei

1; Személyes adatok: Teljesen nyilvánvalónak tűnik, mégis rengetegen esnek abba a triviális hibába, hogy elfelejtik megadni e-mail címüket, telefonszámukat, egyéb adataikat az önéletrajzukban. Győződj meg róla, hogy CV-d első bekezdésében hiánytalanul szerepel minden szükséges személyes adatod.

2; Személyes mottó: Igazán jól tud mutatni az önéletrajzodban egy személyes mottó, szlogen vagy a kollégáid által rólad formázott egy-két pozitív mondat. Használd ezt a részt arra, hogy tömören kidomborítsd elért eredményeidet a pályafutásod során.

3; Munkatapasztalat: Megszerzett tudásodat, tapasztalatodat igyekezz úgy összefoglalni, hogy az releváns legyen a megpályázott munkakörrel. Sorold fel azokat a készségeidet, melyek igazodnak leendő pozíciódhoz. Olyan példákat vázolj fel, melyek szorgalmat és kitartást sugároznak.

4; Iskolák: Elvégzésük dátuma szerint emelkedő sorrendben sorold fel az elvégzett iskoláidat, tanfolyamaidat, képzéseidet.

 5; Szakmai képzések képesítések: Írj le minden más, a betöltendő munkakör szempontjából lényeges szakmai képzést, megszerzett pozíciókat, címeket, kinevezéseket.

6; Érdeklődés és hobbi: Ez a rész talán elhanyagolhatónak tűnik, azonban a témába vágó érdeklődési körök segítenek a munkáltatónak abban, hogy teljesebb képet kapjanak rólad. Két hasonló kvalitásokkal rendelkező aspiráns esetén a döntés annak fog kedvezni, aki szabadidejében is érdeklődik a cég számára fontos ügyek iránt.

Csak egy példa: Talán mellékesnek tűnik megemlítened, hogy egy amatőr focicsapat kapitánya vagy. A munkaadónak ugyanakkor ez releváns információ lehet, arra mutat rá, hogy vezetőként, szervezőként is képes vagy helytállni.

Végül, de nem utolsó sorban, a CV-dben mindent a valóságnak megfelelően szerepeljen. A felvételi beszélgetés alkalmával úgyis fény fog derülni rá, hogy valóban te vagy-e a megfelelő jelölt a munkakör betöltésére. Ne rabold a saját idődet felesleges állásinterjúkon való megjelenésekkel.