Bérkalkulátor 2021

Havi munkabér

Bruttó Ft
Nettó Ft

Hogyan használhatod az oldalon található nettó bruttó bérkalkulátort?

Akkor sem kell megijedni, ha nem vagy egy matekzseni, hiszen az oldalon használható online bérkalkulátor használata igen egyszerű. Legelőször azt kell eldöntened, hogy a bruttó bérből szeretnéd kiszámolni a nettó munkabér összegét, vagy fordítva, arra vagy kíváncsi, hogy az általad ismert nettó munkabérnek mennyi is a bruttó megfelelője.

A jomelo.hu bérkalkulátora egy könnyedén használható felülettel segít Neked egy minden embert érintő számítási feladat megoldásában, tehát csak annyi teendőd maradt, hogy begépeld a meglévő adatot és máris kiszámoljuk az eredményt. Egy ilyen típusú számítás nem tartozik az egyszerű feladatok közé, de a mi „számológépünkkel” megkímélünk attól, hogy a könyvelődet tárcsázd sokadszorra.

Oké, de mit is akarunk kiszámolni, amikor nettó bruttó bérkalkulátort használunk?

Érdemes tisztán látni abban a kérdésben, hogy mi is a nettó és a bruttó közötti különbség!

Az előbbi azt a számot takarja, amelyet készpénzben vagy egyre inkább utalással, a ledolgozott hónap után fizetésként, a munkád jutalmaként megkapsz. Ez arra fordítod amire csak akarod, ha szeretnéd veszel belőle egy csomó hasznos dolgot magadnak és családodnak, vagy befekteted valamibe.

Ezzel szemben a bruttó munkabért egy nagy halmazként kell elképzelni, ami magában foglalja az előbb kifejtett nettó munkabér mellett, a különböző adó- és járulékfizetési kötelezettségeidet is. Tehát, a bruttó összeget nem kapod meg teljesen, nem rendelkezhetsz vele szabadon, viszont biztosítékot jelent számodra, ha betegállományba kerülnél, ha elveszítenéd az állásodat, illetve a nyugodt nyugdíjas időkre. (A munkáltatók kötelező járulékait nem tartalmazza a bruttó bér, azonban ez kevésbé releváns a munkavállaló szemszögéből nézve.)

A különbséget jelentő adók és járulékok

A nettó bruttó bérkalkulátor mindössze két számértéket mutat a számodra, azonban ennél sokkal több van a háttérben. Most nézzük meg melyek azok a tételek, amelyek szükségesek a pontos számításokhoz:

A munkavállalónak köteles az állam felé megfizetni (összesen 33,5 %) a bruttó bére alapján:

  • személyi jövedelemadó: 15 %
  • egészségügyi járulék: 7 %
  • nyugdíjbiztosítási járulék: 10 %
  • munkaerő piaci járulék: 1,5 %

Nyilvánvalóan az adók és járulékok megnevezései magukért beszélnek, ám nem árt, ha tudjuk, mire is fizetjük be ezeket az igen magas összegeket.

Az SZJA a személyi jövedelmet terhelő adó, amelyet magánszemélyek kötelesek megfizetni a jövedelmük után. Megfizetésével az alkotmányos kötelezettségüket teljesítik, így járulnak hozzá megfelelően a közteherviseléshez.
Az egészségügyi járulék megfizetésével azt a jogot váltjuk ki magunknak, hogy a társadalombiztosítási „háló” védjen minket betegség vagy egyéb egészségügyi baj esetén.
A nyugdíjbiztosítási járulék befizetésével biztosítjuk a jelenlegi nyugdíjasok ellátásának pénzbeli fedezetét a költségvetés számára, illetve „megváltjuk” jogunkat arra, hogy a korhatár elérése után Mi is jogosultak legyünk majd rá.
A munkaerő piaci járulék célja a munkahelyünk elvesztése utáni hónapokban történő, álláskeresési támogatás összegének felvételének lehetősége.

A következő példán keresztül szemléltetve még könnyebben megérthető:
Ha például a munkabérünk bruttó 300.000 Ft, abból ki kell fizetnünk 45.000 Ft személyi jövedelemadót, 21.000 egészségügyi járulékot, 30.000 Ft nyugdíjbiztosítási járulékot és 4.500 Ft munkaerő piaci járulékot, így a végén 199.500 Ft-ot kapunk kézhez.

A nettó bruttó bérkalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod, hogy mennyi pénzt is kell kérjél az állásinterjún, ha felteszik Neked a „Mi a bérigénye?” kérdést, ehhez csak annyit kell tegyél, hogy eldöntsd mi is az az összeg, amivel elégedett lennél a hónap végén.
Arra az esetre is kiváló a kalkulátorunk, ha kaptál egy bruttó ajánlatot és kíváncsi vagy rá, hogy mennyire éri meg neked ez a megállapodás. Gépeld be a fenti mezőbe, a Bruttó szó mellé az ajánlatot, kattintanod sem kell és már írjuk is ki Neked a nettó értéket.
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindenképpen még az elején tisztázd a munkaadóval, hogy bruttó vagy nettó összegekről tárgyaltok, így biztosan elkerülöd majd a későbbi félreértéseket és kellemetlenségeket

A fentiek mellett még ilyenkor érdemes felkeresni a jomelo.hu nettó bruttó bérkalkulátorát:

  • állásinterjú előtt, közben és után
  • pénzügyi év tervezésekor
  • otthoni költségvetés elkészítésénél

Milyen érdekes, hogy sokan csak a megegyezést követően döbbennek rá arra, hogy az annyi az mégsem annyi. Te ne kövesd el ugyanazt a hibát! Használd a nettó bruttó bérkalkulátort és légy képben a pénzügyeiddel kapcsolatban!

A következőben két példán keresztül nézzük meg mikor is jöhet jól a bérkalkulátorunk.

Szeretnétek előreláthatóan tervezni a családdal és tudni akarjátok, mi is az az összeg, amiből félre lehet tenni a vágyott új autóra. Jelenleg sajnos csak az egyikőtök dolgozik, így jó lenne tudni, hogy mennyi bruttó bért is kellene keresni az új állásban majd a másiknak, hogy 2 év alatt összejöjjön az új autó ára?

Lassan 10 éve dolgozol munkahelyeden, és még nem kaptál fizetésemelést. A család régóta rágja a füledet, hogy ideje új otthonba költözni, mert kinőttétek már a mostanit. De vajon mennyit is kérj emelésként bruttó összegben a főnöktől, hogy nyugodtan belevágjatok egy hitelfelvételbe? Ebben az esetben is segít a nettó bruttó bérkalkulátorunk!


A nettó bruttó bérkalkulátor nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Csak gépeld be az adatot és már írjuk is ki az eredményt!

Reméljük ezek után tudni fogod, hogy hol tudsz azonnal eredményt kapni, ha ilyen típusú számítások gyors és pontos elvégzésére lesz szükséged.
Felejtsd el a könyvelőt, számold ki velünk!