AZ ÜZLETI ELEMZŐ ÁLTALÁNOS MUNKAKÖR LEÍRÁSA

2021-06-21 18:08:02

Az üzleti elemző feladatai

Olyan alkalmazásban lévő vagy külsős, szerződéssel foglalkoztatott tanácsadó, aki arra koncentrál, hogy segítsen egy vállalkozásnak megérteni és megválaszolni a változásokat. Ezek a változások a cég működése során történő fejlesztések, beruházások, realizálások, stb. lehetnek.

Munkája során túlnyomórészt gazdasági jellegű számítástechnikai rendszerek fejlesztésével, azok elemzésével, dokumentálásával foglalkozik. (Ugyanakkor egyes munkáltatók IT üzleti elemzőknek nevezik a jórészt számítástechnikai rendszerekkel foglalkozókat.)

A poszt betöltéséhez a kreativitás és az analitikus gondolkodás elengedhetetlen. Az üzleti elemző kitűnően kommunikál, gondolatait mind írásban, mind pedig szóban képes mindenki számára érthetően kifejezni. Problémamegoldó képessége kiemelkedő, elviseli a monotonitást, de csapatban jól dolgozik.

Feladatai közé tartozik

Az üzleti elemzők szinte minden szektorban megtalálhatók: a pénzügyek, a banki szolgáltatások, a kiskereskedelem, a technológiai cégek, de akár a közműipari vállalatok vonatkozásában is. Noha ezekben a szektorokban más-más elnevezéssel illetik, de feladatkörét tekintve üzleti elemzői hivatást látnak el a rendszerelemzők, a termékmenedzserek, a vállalati elemzők, a követelményelemzők.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az üzleti elemző feladatköre nincs kőbe vésve, az egyes vállalatok – akár a munkavállaló egyéni képességeire szabottan – eltérő munkaköri leírásban szabályozhatják azt.

Előfordulhat, hogy egy cég kizárólag adott számítógépes rendszer elemzésére foglalkoztatja a munkavállalót. Mint ahogy az is megeshet, hogy az üzleti elemző a vállalat nevében szerződéseket köthet, gazdasági döntéseket hozhat, beleszólhat a humánerőforrás politikába.

A Junior és Senior üzleti elemző

Mint a legtöbb ágazatban, az üzleti elemző szakmában is különbséget tesznek a kezdő és a tapasztalt munkavállaló között. A pályakezdő (junior) munkavállaló jellemzően egy tapasztalt (senior) üzleti elemző mellett gyakornokoskodik.

Tipikus feladatai lehetnek: üzleti folyamatok elemzése, változások nyomon követése, projektekben való részvétel, az üzleti döntések hatásainak elemzése, dokumentálása. Mindezek mellett a vezető üzleti elemzők támogatása.

A junior üzleti elemző önálló döntéseket nem hoz. Noha szakterülete válogatja, de munkája eleinte nagyrészt az adott vállalat profiljának, munkamódszerének, számítógépes és egyéb rendszereinek elsajátításából áll.