MIT CSINÁL A MECHATRONIKAI MÉRNÖK?

MIT CSINÁL A MECHATRONIKAI MÉRNÖK?

Kategorizálatlan Írta: Jó meló 2021-06-01

Amennyiben karrierje során mindig új kihívásokkal szeretne valaki találkozni, nem igazán kedveli a monoton, folyton ismétlődő feladatokat, érdemes elgondolkodnia a mechatronikai mérnök szakma választásán. E munkakör jellegéből adódóan számos szakterülethez szükséges viszonylag pontos ismeret,- mint például villamossági, gépészeti, informatikai vagy vezérléstechnikai -, hiszen az azok közötti összefüggések és kapcsolatok felismerésével kell új megoldásokat alkalmazni, gépeket és berendezéseket megtervezni és gyártani. Egészen a gyártási folyamatok közben fellépő esetleges meghibásodások kijavításán keresztül, a különböző vezérlések programozása is a feladata közé tartozik. Bizonyos esetekben a hibakereséssel is megbízzák, így törekedve azok minél előbbi feltárására és kiküszöbölésére.

 

Ilyen „termékeket” fejleszt a mechatronikai mérnök

Leginkább az ipari berendezések és a robotika világából ismert gépek és robotok tervezése számít gyakorinak, azonban a gyógyászatban is igen elterjedt, hogy az ilyen típusú szakemberek végzik az orvosi eszközök fejlesztését is. A munkaterület sokszínűsége miatt azonban szinte minden területen „hasznát vehetik” egy jól képzett mechatronikai mérnöknek, akik vezető beosztásuk miatt gyakran egy team-ért is felelnek.

 

Ezt a pályát válaszd, ha…

Szívesen kutatsz innovatív megoldások után, érdekel a tudomány és technika jelenlegi és jövőbeni trendjeinek alakulása, és ha nem ijedsz meg a sokszor egymástól távol álló szakterületek közötti kapcsolatok és összefüggések megtalálásától. Ez nem egy statikus, „egyszer megtanulod és kész vagy” típusú pálya, hiszen a dinamikusan változó tudomány folyamatos tanulást és önképzést igényel, így fontos, hogy állandóan keresd az új információkat és sajátítsd is el azokat. A logikus gondolkodás és az összefüggések átlátása lesz a záloga annak, hogy akár a rendszerszintű problémákat  megtaláld és meg is old majd a jövőben.

 

Nincs más dolgod, mint…

Amennyiben mechatronikai mérnök szeretnél lenni, az általános iskola elvégzése és a sikeres érettségi vizsgát követően, amelyet megszerezhetsz gimnáziumban és szakközépiskolában (műszaki) is, jelentkezned kell egy felsőoktatási intézménybe, mechatronikai mérnök alapképzési szakra.  

 

Ha elnyerte tetszésed a mechatronikai mérnök szakma, indulj el ezen az úton, nem fogod megbánni!