Legjobban fizető szakmák - Mit válasszon, ha jól akar keresni?

2021-08-18 09:35:19

Melyek a legjobban fizető szakmák Magyarországon? Igaz, hogy a szakmaválasztás nem kizárólag pénzügyi okokból történhet, mindazonáltal a jövedelmi kilátások sokakat csábítanak a megfelelő munka kiválasztásakor. A fizetések között pedig óriási különbségek vannak az ágazatok és szakmák között. Megmutatjuk, melyek a legjobban fizetett szakmák hazánkban, és melyik pályaválasztással van esélye arra, hogy a legjobban keresők közé kerüljön.

 

A legjobban fizető szakmák:

 

IT-programozó

Érdekli az informatika, a matematika és minden, ami a számítógépekkel kapcsolatos? Akkor informatikai szakemberré kell válnia. Az informatikusok számos iparágban keresettek, ezért nélkülözhetetlenek. Az IT-szektorban a fizetési kilátások is nagyon jók, például a repülőgépiparban dolgozó informatikai szakértőként különösen jó fizetési kilátásai vannak. Itt akár havi bruttó 1-1.5 millió forint fizetésre számíthat. Ha például a közszférában dolgozik, a fizetése körülbelül havi bruttó 6-800 ezer forint lesz. Különböző pozíciók közül választhat, például informatikus, informatikai ügyintéző, informatikai rendszer elektronikai technikus vagy informatikai rendszer technikus.

 

Coach

A coachok támogatják az embereket a személyes kompetenciák fejlesztésében és bővítésében, a szakmai és magánéletben egyaránt. A coachok végigkísérik ügyfeleiket egy ügy megvalósításában vagy egy probléma megoldásában. A cél a tanulási és teljesítmény képesség javítása, figyelembe véve a személyes erősségeket és gyengeségeket. A szakemberek általában nem alkalmazottként, hanem vállalkozóként dolgoznak. Ami a keresési lehetőséget illeti, átlagosan 20-30 ezer forintos óradíjjal dolgoznak, ami azért elég tisztességes megélhetést biztosíthat, még kevés számú ügyfél mellett is. A legjobban fizető szakmák közül talán ez a leginkább „kötetlenebb” foglalkozás

 

Ingatlanközvetítő

Drága autók, puccos órák, "nyüzsgő élet". Ez az a kép, amelyet gyakran közvetítenek egy ingatlanügynök munkaköri profiljáról. De ez nem igaz. Csak nagyon kevesen jutnak el erre a szintre, és akkor is csak azok, akik megalapozottan tanulták a szakmát, például az államilag elismert ingatlanügynöki képzés és az azt követő ingatlanközvetítésre való szakosodás révén. Azonban léteznek ettől eltérő utak is a munkához. Az ingatlanügynökök általában önálló vállalkozók, akik a tulajdonos nevében ingatlanokat adnak el vagy adnak bérbe. Ritkán alkalmazzák őket. Ezzel szemben azonban a bérlők vagy a potenciális vásárlók is fordulhatnak ingatlan ügynökhöz. Ha a közvetítésük révén jön létre szerződés, jutalékot kapnak, amelynek összege általában a vételár vagy a bérleti díj alapján kerül megállapításra. A keresési lehetőségek ebben az esetben igen változóak, egy munkaviszonyban foglalkoztatott fix fizetésért is dolgozhat, nyilván ilyenkor a cég nagyságától és munkája hatékonyságától függ mennyit vihet haza. Az egyénileg dolgozó ingatlanközvetítő 1-2%-os sikerdíjért dolgozik általában.

 

Hegesztők

Legyen szó hajóépítésről, csővezetékekről vagy felvonók gyártásáról: a hegesztők összeillesztik, ami összetartozik. Az alkatrészek hő vagy nyomás segítségével, és néha töltő anyagokkal, például megolvasztott huzalokkal, stabilan összeillesztik őket. Az eljárástól függően gázokat, lézereket vagy elektródákat használnak. A hegesztők különböző hegesztési eljárásokat alkalmaznak az alkatrészek összekapcsolására. A hegesztési rajzok és összeszerelési tervek alapos tanulmányozása után a hegesztők megkeresik a szükséges szerszámokat és anyagokat. Fizetésként akár 5-600 ezret is hazavihet, természetesen ebben a szakmában is rengeteg az egyéni vállalkozóként dolgozó.

 

Logisztikus

A legjobban fizető szakmák közül a logisztikusok nagy értéket képviselnek a globális kereskedelem világában. Legyen szó értékes gépalkatrészekről vagy egy új pólóról, az áruk hosszú folyamaton mennek keresztül a gyártástól a szállításig. A logisztikusok gondoskodnak arról, hogy elegendő nyersanyag álljon rendelkezésre, hogy a feldolgozás és a szállítás zökkenőmentesen menjen. Ők felelősek az eljárásokért és a folyamatok optimalizálásáért. A munkabért tekintve nem ritka a 4-600 ezres járandóság sem.

 

Asztalos

Az asztalosok szekrényeket, ülőbútorokat, asztalokat, ablakokat és ajtókat, de belsőépítészeti berendezési tárgyakat, valamint vásár- és üzletberendezéseket is készítenek, többnyire egyedi darabok formájában. Először tanácsot adnak ügyfeleiknek a berendezési megoldásokról, néha vázlatok vagy számítógép segítségével. A megrendelést követően különböző technikákkal megmunkálják és feldolgozzák a fát és a faalapú anyagokat, Az asztalosok fűrészelnek, gyalulnak és csiszolnak, furnérokat dolgoznak fel és fafelületeket kezelnek. Egyenként gyártott alkatrészeket csavaroznak vagy ragasztanak egymáshoz. Gyakorlatilag manapság nagyon nehéz rövid határidővel szakembert találni, türelmesnek kell lennünk. Főleg a minőségi munkát végzők esetében meg is kell fizetnünk az árát. Mivel ezer féle munkát végeznek az asztalosok, amelyek árai nagyon széles skálán mozognak, ezért nehéz meghatározni a kereseti lehetőségeket is. A legjobban fizető szakmák közé kerülését elsősorban a csökkenő munkaerőkínálatért indult verseny generálta. Egy biztos, minőségi és rengeteg munkával biztos egzisztencia teremthető, ha valaki kitanulja ezt a szakmát.

 

CNC gépkezelő

A CNC-gépkezelő a fémből, fából, műanyagból és más anyagokból készült alkatrészek gyártásához szükséges CNC-szerszámgépek beállításának, programozásának és működtetésének szakembere. A CNC-gépkezelők közé tartoznak az olyan alkalmazási szakemberek, mint a CNC-faragó, az esztergályos, a köszörűs, a CNC-kaparó és általánosabban a CNC-vágógép kezelő. A CNC-gépek olyan modern szerszámgépek és gyártórendszerek, amelyek mozgását számítógéppel segített numerikus vezérlő rendszer vezérli. Vagyis olyan szerszámgépek, amelyek automatikusan, a beállított program specifikációi szerint dolgoznak. Magyarországon egy ilyen szakember akár 4-500 ezer forintos havi keresetet is magáénak tudhat, habár a külföldi bérek igen csábítóak még ehhez képest is.