ÍGY NYŰGÖZD LE A HR-ESEKET (MOTIVÁCIÓS LEVÉL MINTA)

2021-06-21 18:01:22

Kevesen vannak, akik úgy élik le az életüket, hogy mindig a munkalehetőség találja meg őket, és soha nem kell nekik az álláshirdetéseket böngészni, soha nem kell napokon át az interneten vadászni a munkáltatók ajánlatai között. Előbb utóbb mindenki rábukkan a számára megfelelő és felcsillanó szemmel tekint a következő időszak elé. Ez eddig rendben is van, de hogyan fogom meggyőzni a jövőbeni főnökömet, hogy én vagyok a legalkalmasabb a jelentkezők tömegéből? – teszi fel magának a kérdést. Nos, itt jön képbe a motivációs levél minta, amely alapján személyre szabottan és kényelmesen el tudod készíteni azt a kis dokumentumot, amellyel vonzóvá teheted magad.

(Megjegyzés: A konkrét motivációs levél mintát az oldal alján találod.)

 

Egy kulcs sem lehet jó minden zárba

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésed és úgy érzed, hogy valóban megsokszorozhatod az esélyeid arra, hogy megtaláld álmaid munkahelyét, akkor érdemes a következő tanácsunkat is megfogadni! Nagy előnyt jelenthet, ha nem csak saját magadra specializálod, hanem az éppen adott vállalat stílusához, a megpályázni kívánt pozícióhoz kapcsolódó elvárásokhoz aktualizálod mindig a motivációs levelet. 

Nyilvánvalóan nem nagy érdeklődéssel olvassa egy szállítmányozással foglalkozó cég HR-es toborzó munkatársa rólad, hogy szívesen foglalkozol sportoló gyerekekkel, csak azért mert ugyanazt a kísérőlevelet csatoltad az önéletrajzodhoz, mint amit legutóbb egy sportklubhoz elküldtél. Egy motivációs levél minta gyorsan és egyszerűen végig vezet ezen a folyamaton, így nem kell sok időt tölteni ezzel, és hidd el, hogy ez a személyre szabott levél nagyon sokat fog dobni a pályázatodon.

 

Mindent megteszek, motivált vagyok

Az önéletrajzodon keresztül egy felsorolás szerű, a tényeket tartalmazó információs halmazt zúdítasz az álláshirdetőkre, ezekkel az adatokkal csak az első szűrőn fogsz  átjutni, kevésbé enged betekintést abba, hogy milyen is vagy valójában. Amikor viszont a motivációs levelet olvassák, már jobban körvonalazódik a személyiséged, könnyebben tudsz magadról egy pozitív képet festeni, ami döntő lehet majd a szempontodból. 

Lényeges, hogy hangsúlyozd a motiváltságodat, érződjön, hogy számodra nincs is fontosabb az adott cég sikerénél. Fontos, hogy éreztesd mindent megtennél a fejlődésért, hiszen a legtöbb munkahelyen szeretik az ambiciózus, mindig a többre vágyó és azért tenni is akaró munkaerőt.

 

Segít a motivációs levél minta

Sokan esnek át a ló másik oldalára azzal, hogy annyira meg szeretnék győzni a leendő munkaadójukat, hogy túlzásokba esnek, amivel inkább az ellenkező hatást érik el, mint amit akarnak. A motivációs levél minta segítségével elkerülhető ezt a hibát, mert a vezérfonalán haladva és a nyelvezetét követve biztosan megtalálod a megfelelő mértéket. 

Fontos, hogy nem egy második önéletrajzot készítünk, ami az első önéletrajz egész mondatos változata. Célunk mindössze annyi, hogy egy mélyebb képet mutassunk, gyakorlatilag mintha személyesen mesélnél valakinek magadról. Ennél a pontnál is érdemes megemlíteni egy hibalehetőséget, hiszen hagyni kell valamit a személyes interjúra is. Elég kellemetlen, ha nem tudsz újat mondani mikor szemtől szemben ültök, mert csak a motivációs levélben szereplő mondatokat ismételgeted.

 

Ne hagyd ki ezeket, ha egy jó motivációs levelet szeretnél írni:

-          Ismertesd ambícióidat

-          Releváns információkat közölj, ami érdekli őket

-          Egész, értelmes és összetett mondatokat használj

-          Ügyelj a nyelvhelyességre, mellőzd a nyelvtani hibákat

-          Bekezdésekre tagolással cizelláld a szöveget

-          Mindenképpen mellőzd az anyagiakat

 

Kell e minden esetben motivációs levél?

Minden esetben küldjünk motivációs levelet az önéletrajzunk mellé? Ez egy nagyon összetett kérdés, hiszen ahány cég annyi típusú pályázat van, és ugyanilyen színes a munkakörök, a pozíciók listája is. 

Amennyiben a hirdetésben külön kérik, nem kérdés, küldenünk kell egy ilyen levelet. Szintén segít eldöntenünk ezt a dilemmát, hogyha képben vagyunk mennyi jelentkező lehet még rajtunk kívül a kalapban. Abban az esetben ugyanis, ha nagy számú pályázóból kell kiválasztani azt a pár embert a toborzó kollégáknak, valószínűleg nem kívánnak több száz személyes interjút készíteni, így jól jön nekik egy plusz szűrő, amit sok esetben a motivációs levél jelenthet. 

Amire ugyanakkor szintén számíthatunk, hogy vannak olyan cégek, akik nem jelölik meg a hirdetésben a motivációs levél iránti igényüket, azonban mégis elvárják, hogy egy komoly szándékú álláskereső csatolja az önéletrajzához ezt a kötetlenebb, olvasmányosabb levelet is.

 

Ne a sötétben tapogatózz

Amennyiben van ismerősöd annál a cégnél, ahol szeretnél dolgozni, érdemes kicsit utánajárni, hogyan is mennek ott a dolgok. Többek között megtudhatod milyen a légkör, melyek a legfontosabb elvárások és követelmények az ott dolgozóval szemben, így még inkább azt mutathatod meg magadból a motivációs levélben, amelyre ők is vágynak. 

Így egy kis rafinériával könnyedén megsokszorozhatod esélyeid a többiekkel szemben. Ebben az esetben fontos azért, hogy ne 180 fokot fordítsunk a saját személyiségünkön, hiszen előbb utóbb úgyis kiderülne, hogy színjáték volt, amit a végtelenségig nem lehet fenntartani.

 

Rossznál jobb a nincs

Mérjük fel képességeinket, vajon képesek vagyunk e egy minden szempontból megfelelő kísérő levelet írni. Mint majd tapasztalod, tényleg sokat segít egy motivációs levél minta, azonban ha úgy érzed így sincs eléggé jó írói vénád ahhoz, hogy megírj egy ilyet, inkább kérj meg valakit, hogy segítsen, vagy ne küldj motivációs levelet. Az esélyeidet teheti a nullával egyenlővé, ha egy összecsapott, logikailag is zavaros szöveget olvas a HR-es munkatárs.

 

A realitás talaján állva

Nem árt, ha tudatában vagy annak, hogy éppen akit szeretnél lenyűgözni a képességeiddel, az egy olyan tapasztalt személy, aki naponta tucatjával olvas olyan leveleket, amelyek hemzsegnek a meggyőzőbbnél meggyőzőbb megfogalmazásoktól, így nem érdemes túlzásokba esni és a valóságtól nagyon elrugaszkodni. Kevésbé hihető például, ha egy takarítói állásra az „ez volt mindig is az álmom” felkiáltással pályázol, annál inkább jó lehet, ha egy építészmérnöki pozíciót szeretnél megszerezni és a motivációs leveledben megemlíted, hogy „már gyerekkorom óta csodálattal nézem a régmúlt építészeti remekműveit”. 

 

Azért sem célszerű nagymértékben eltérni a valódi énünktől, mert amennyiben sikerrel veszed ezt a lépcsőfokot is, készülhetsz azonnal a személyes interjúra. Képzeld el egy pillanatra azt a szituációt, hogy az egyébként is stresszes első személyes találkozón azzal is foglalkozni kell, hogy ne kerülj ellentmondásba a megírt motivációs leveleddel, hiszen ha ez megtörténik szinte bizonyos, hogy a kezedbe adják azonnal a kilincset.

 

Amennyiben sikerült meggyőzni, hogy érdemes az önéletrajz mellé még valami személyesebbet is küldeni és nem tudsz megbirkózni egyedül a megírásával, használd letölthető motivációs levél mintát!

Motivációs levél minta

 

(címzett NEVE)

(részleg megnevezése, pl.: Humánerőforrás gazdálkodási osztály)

(XY Kft. megnevezése)

Megpályázott pozíció: (pozíció pontos megnevezése)

  

Tisztelt (címzett)!

 

Ezúton szeretnék jelentkezni a (ahol találkozott a hirdetéssel) állásportálon meghirdetett (a megpályázott pozíció pontos megnevezése) pozícióra.

Jelenleg a (jelenlegi munkahelye) dolgozom, (a jelenlegi munkakörének pontos megnevezése) munkakörben. Munkám során (amilyen munkát végez jelenleg) immáron (mennyi ideje van a jelenlegi munkahelyén) éve.

Tanulmányaimat a (a munkakörhöz releváns tanulmányok elvégzésének intézménye, szak megnevezéssel) szakán végeztem.

Már kiskoromban is azokat a játékokat, feladatokat szerettem, ahol a (olyan készségeket igénylő tevékenységeket szerette, amely szükséges a megpályázott munkakörhöz, pl: apró alkatrészekből kellett összeszerelni valamit => mérnöki pozícióhoz). Úgy érzem, hogy a (pl.: mérnök) szakmában megtaláltam azt, ahol tudom kamatoztatni (releváns tulajdonságai, pl.: precizitásomat és az alkotás utáni csillapíthatatlan vágyamat)

Az Önök álláshirdetésében különösen az tetszett meg, hogy (emeljen ki egy olyan feladatot a munkakörrel kapcsolatban, amelyet majd el kell végeznie és hangsúlyozza, hogy mennyire testhezálló Önnek és amúgy is mennyire szeretné azt csinálni, pl.: idegen nyelven való munkavégzés, vagy valami speciális képességet igénylő feladat). Tekintve, hogy nekem (meg van a képesítése hozzá, pl.: német nyelvből felsőfokú nyelvvizsgám van…), illetve hogy (pl.: szabadidőmben is sok fordítást vállalok), ezért ez számomra nem jelentene akadályt, sőt.

Úgy érzem, hogy a (jelenlegi vagy előző munkahelye, amely releváns a megpályázott pozícióhoz) eltöltött (ott eltöltött idő) év után sikerült annyi tapasztalatot szereznem, hogy tudásomat (megpályázott munkakör megnevezése) hasznosíthassam egy olyan vállalatnál, amely élen jár (az iparág megnevezése, pl.: építőipar) szektorban.

Remélem, hogy a szakmai tapasztalatommal és készségeimmel sikerült meggyőzni arról, hogy alkalmas vagyok a meghirdetett pozícióra és lehetőségem lesz ezt személyesen is bizonyítani!

 

(város, év.hó.nap.)

Tisztelettel,

(NÉV)

(aláírás)