Mi a fluktuáció jelentése és miért annyira fontos?

2021-06-24 09:17:12

Az alkalmazottak fluktuációs aránya az egyik legfontosabb HR-mérőszám. Ebben a blogbejegyzésben mindent megtudhatsz, amit az alkalmazottak fluktuációs rátájáról tudni kell. Megtudhatod, mit jelent a munkavállalói fluktuáció, hogyan kell kiszámítani a fluktuációs rátát, és miért olyan fontos ez a mutató.

 

Mi az a munkavállalói fluktuáció?


A munkavállalói fluktuáció (néha személyzeti fluktuációnak is nevezik) annak mérése, hogy hány alkalmazott hagyja el a vállalatot. Amikor az alkalmazottak távoznak, a vállalatnak új alkalmazottakkal kell pótolnia őket, hogy a termelés vagy egyéb típusú folyamatok zavartalanul menjenek tovább. Az alkalmazottak számos okból elhagyhatják a vállalatot, önkéntes és nem önkéntes okokból egyaránt. Az előbbi akkor történik, amikor a munkavállalók önként hagyják el a vállalatot, általában azért, mert egy másik vállalathoz mennek dolgozni, magasabb fizetés, jobb körülmények vagy egyéb magán jellegű okok miatt. Ezzel szemben a nem önkéntes fluktuáció akkor fordul elő, amikor nem a munkavállalók döntése volt, hogy elhagyják a vállalatot. Más szóval, az önkéntelen fluktuáció akkor következik be, amikor a munkavállalókat a gyenge munkateljesítmény, a hiányzások vagy a munkahelyi irányelvek megsértése miatt bocsátják el.

 

A munkavállalói fluktuáció fontossága egy szervezet számára

A munkavállalói fluktuáció az egyik legfontosabb és leggyakrabban használt HR-mérőszám. A munkavállalói fluktuációt általában negatív kontextusban említik. Ennek oka a magas fluktuációs arányokhoz kapcsolódó magas költségek. A magas munkavállalói fluktuációs ráta költséges probléma. Amikor az alkalmazottak távoznak, a vállalatnak új alkalmazottakkal kell pótolnia őket. Az alkalmazottak lecserélése sok pénzbe kerül. Egyes kutatások szerint a közvetlen helyettesítési költségek elérhetik az alkalmazott éves fizetésének 50-60%-át, a fluktuációval kapcsolatos teljes költség pedig az éves fizetés 90%-a és 200%-a között mozog.

 

Miért olyan költséges az alkalmazottak cseréje?

Az ok, hogy miért kerül ennyibe az alkalmazottak lecserélése, sokkal világosabbá válik, ha figyelembe vesszük az alkalmazottak lecserélésével kapcsolatos összes kiadást. Először is új alkalmazottakat kell találnod és felvenned. Aztán be kell építeni az új alkalmazottakat, és ki kell őket képezni, számolnod kell a felfutási idővel is. A tapasztalatlan alkalmazottak általában kevésbé produktívak, nem is beszélve arról az időveszteségről, amit az új alkalmazottak megtalálása, felvétele és betanítása jelent, amíg teljesen produktívvá válnak.

 

Milyen az egészséges fluktuációs arány?

A magas költségek miatt az alkalmazottak fluktuációja általában negatív felhanggal bír, azonban nem feltétlenül negatív dolog. Ha a magas fluktuáció annak a következménye, hogy a rosszul teljesítők elhagyják a vállalatot, akkor ez valójában jó dolog is lehet. Másrészt, ha a legjobb teljesítményt nyújtók távoznak, az káros lehet egy vállalat számára. Ezért nehéz megmondani, hogy mi az egészséges fluktuációs ráta - ez a vállalattól és annak konkrét helyzetétől függ. Ezért az alkalmazottak fluktuációját mindig kontextusban kell értelmezni és értékelni.